08.03.2017

Unknown pleasures 3

Unknown pleasures 3

Unknown pleasures är en serie sammanställd av Taikos kurator Maija Kasvinen. Det är en historia om natur, teknologi, vardag och dekadens, kärlek och död.

Det här är den tredje delen i serien, där Maija presenterar fyra konstverk som hon valt ut. Genom att klicka på konstverken får du mer information om dem och kan köpa dem.

Här hittar du den första och andra delen av Maijas serie: Unknown pleasures 1 och Unknown pleasures 2.

Mot det abstrakta

taiko

Katri Mononen: Sci-fi, 1980 €

 

I Katri Mononens verk smälter glassfärger ovanpå new age och mystik. I skärningspunkten mellan dystopi och utopi döljer färgernas och formernas ymnighet en tröstlös ovisshet.

Katri Mononen, född år 1981 i Pieksämäki, har under året övergått från det konkreta mot det abstrakta. Hon jobbar och bor i Nokia.

 

Rosa möter svart

taiko

Elina Ruohonen:, Jäljellä ihana ontto suhina II, 900 €.

 

Den glansiga ytan döljer konstverkets skrovlighet, där rosa möter svart.

Elina Ruohonen, som jobbar med målning och performans, söker balans mellan paralleller. I målningsprocessen söker sig blicken mot människans inre värld samtidigt som performansen studerar människans relation till det omkringliggande samhället.

 

Vidskeplighet förenas med popens lättsamhet

taiko

Tanja Is: Någonstans där inne, 2850 €.

 

Medn konstnärens egna ord: “Innanför en tråkig hud finns en mystisk värld som förblir ett mysterium för många. Färger och former döljer sig där. Tyvärr börjar nedbrytningsprocessen omedelbart och lukten får en att sluta sitt äventyr fortare än fort.”

Tanja Is, född i Helsingfors 1984, har undersökt dödens ritualer i Benin och stoppat döda djur i London. Vidskepelse, mystik och död kombineras i Is målningar med popens lättsamhet och färgprakt.

 

En snedvriden verklighet

taiko

Salla Laurinolli: Rolls His Stream III, 1650 €.

 

Öppna landskap, öknens ensamhet och syntesen i naturen.

Salla Laurinolli, född 1976, bor och arbetar i Tavastehus. Hennes verk porträtterar ofta ett landskap mellan mark och himmel, där små detaljer vittnar om en snedvriden verklighet.