30.05.2019

Lumoavaa taidetta veden alta

Lumoavaa taidetta veden alta

”Työskentelen vesitilassa – työkaluinani vain kamera, snorkkeli ja maski”, kiteyttää Ulla-Maija Alanen. Ulla-Maija on helsinkiläinen taiteilija, arkkitehti ja entinen tanssija, jonka työskentelyn pääsääntöisenä motivoijana toimivat tällä hetkellä kaikkia meitä polttavat aiheet: puhtaan makean veden loppumisen uhka ja ilmastonmuutos.



”Suomessa on maailman puhtain makea vesi. Olkaamme etuoikeutetusta asemastamme kiitollisia. En tahtoisi ajatella, että saatamme olla viimeisiä sukupolvia, jotka saavat nauttia puhtaista makeista vesistä. Sanotaan, että asioiden merkityksen ymmärtää usein vasta silloin, kun ne menetetään. Työni on pieni puheenvuoro suuresta asiasta. Vesi itse on ollut opettajani ja veden taju on ohjannut työtäni.”


Ulla-Maija Alanen: Tyyneys, 1180 €


”Löysin vedenalaisen maailman lumon 2000-luvun alussa. Veden kautta oivalsin jotain oman olemassaoloni ytimestä. Näyttely Pimeydestä kohoaa puutarha / No mud, no lotus vei Pohjan-Kiskon järviylängön vierailulle Järvi-Suomeen, Mikkelin valokuvakeskukseen vuonna 2018. Lounaissuomalainen järviylänkö kuuluu Suomen 100 luontohelmeä -kohteisiin. Ylänkö on Etelä-Suomen olosuhteissa harvinainen, karulla vedenjakajaseudulla sijaitseva lampi- ja järvikokonaisuus."

"Alueella sijaitsee kirkasvetinen Simijärvi. Näyttelyissä esiintyvät kolme kasvia ovat Simijärven ainoat kukkivat vesikasvit. Suhteeni Simiin on syvällinen: rakastava ja suojeleva", Ulla-Maija kertoo prosessistaan ikuistaa suomalaista vedenalaista elämää.

 

Ulla-Maija Alanen: Muoto 1, 1080 € ja Muoto 2, 1080 €

 

Alasen juuri käynnistynyt ja Suomen kulttuurirahaston rahoittama suuri projekti on Harakan saaren taide- ja tiedeyhteisön sekä lasten ja nuorten taidekeskus Annantalon kanssa yhteistyössä tehtävä Veden taju -hanke. Hanke tulee olemaan prosessiluonteinen – ajallisesti ja paikallisesti kasvava ja kehittyvä tarina. Hankkeen sisältö käsittelee Suomen vesistöjä – niin järviä kuin Itämertakin. Hanke yhdistää lapsia ja aikuisia, koska osallisuus siihen on jaettu molemmille tasavertaisesti.

"Veden taju -hanke koostuu näyttelyistä ja niiden yhteydessä järjestettävistä, koululaisille suunnatuista planktontyöpajoista. Lisäksi olen kirjoittamassa aiheesta kirjaa, johon sain apurahan Suomen luonnonsuojelun säätiöltä. Näyttelyt ja työpajat muuntuvat ja täydentyvät työskentelyn edetessä – ne eivät siirry saman sisältöisinä näyttelypaikasta toiseen", kertoo Alanen Veden taju -hankkeesta.

Koululaisille suunnatut planktontyöpajat lähestyvät Suomen kouluille lähetettyä Koulujemme lähivedet -haastetta ensimmäistä kertaa kuvaamataidon oppituolista käsin.

Haasteessa jokainen koulu valitsee tutkimuskohteekseen oman vesistönsä mahdollisimman läheltä koulua. Tarkoituksena on lisätä peruskouluoppilaiden kiinnostusta luonnontieteisiin ja erityisesti vesiteemaan tutkimalla lähivesiä luonnossa. Lähivedet-haaste tukee Opetushallituksen uutta Yhteinen ympäristö -opetusohjelmaa, jossa opetus perustuu muun muassa tutkivaan, moniaineiseen oppimiseen. Alanen näkee taiteen erinomaisena ikkunana myös ympäristökysymyksiin.

Ulla-Maija haluaa antaa kaikille taiteensa ystäville pienen edun. Hänen teoksiaan voi ostaa 15 prosentin alennuksella kesäkuun 23. päivään saakka. Alennuksen saa syöttämällä koodin ULLA-MAIJA15 ostoskorin Tarjouskoodi-kohtaan.

Ulla-Maija Alanen: Lempeys, 340 € ja Kirkkaus, 340 €