22.12.2017

Taikos resa fortsätter

Taikos resa fortsätter

Taiko har ett år bakom sig, och ett nytt framför sig. Det har hänt en massa, och farten fortsätter i rask takt också under 2018. Vi Taikos ägare, Pia och Patrik, vill gärna blicka lite bakåt, men också belysa Taikos framtidsplaner.

 

Taikon omistajatiimi Patrik ja Pia veivät voiton kansainvälisessä pitchauskisassa.

Taikos ägare Patrik och Pia vann en internationell pitchningstävling våren 2017.

 

Det är en hel del att stå i med, eftersom Taikos primus motor består av en liten kärngrupp på bara tre personer. Dagliga rutiner består av bland annat försäljning, marknadsföring, innehållsproduktion, kommunikation, teknisk utveckling, analytik, kundservice och paketförsändelser

Vi är också dagligen i kontakt med Taikos konstnärer, som nu är sammanlagt nästan 500. En aktiv kontakt med våra konstnärer är liksom pricken på i:et, eftersom Finlands konstnärer är en fascinerande skara.

Många konsumenter och företag har under året skaffat vacker konst till sina hem eller kontor. Vi är speciellt glada över att många skaffa konst för första gången i sina liv just från Taiko. Vårt mål att nå dem som inte hittills nåtts av traditionella kanaler, har alltså gått i uppfyllelse.

 

taiko

Kuusamokonstnären Jyrki Tammis målning hittade ett nytt hem hos denna unga kvinna.

 

Företag och organisationer har ockå hittat Taiko. Man har skaffat konst till sina egna utrymmen för att främja personalens välmående och kreativitet samt för att öka trivseln bland kunder och besökare.

Konst och presentkort har också köpts som personalgåvor.

 

taiko

Teknologibolaget Gofore skaffade flera konstverk från Taiko till sitt kontor i Tammerfors.

 

Många konstnärer har fått välbehövliga inkomster via Taiko. En yrkeskonstnär i Finland tjänar i genomsnitt cirka 4000 euro på att sälja sin egen konst. Fler än tio konstnärer har under det första året tjänat mer än det på att sälja sin konst på Taiko

Konsumenter och företag har utöver att ha fått konst till sig själva också bidragit till att stödja finländsk kultur och finländska konstnärer. Det är glädjande, att Taiko på så sätt kunnat förena köpare och konstnärer under ett och samma tak.

 

Taidemaalari Elina Ruohonen on euromääräisesti Taikon eniten myynyt taiteilija. Kuvassa Taikon 1-vuotissynttäreissä toisen Taiko-taiteilijan, valokuvataiteilija Vesa Aaltosen, kanssa.

Elina Ruohonen har mätt i euro sålt mest på Taiko. På bilden Elina och en annan Taiko-konstnär, fotokonstnär Vesa Aaltonen, på Taikos ettårsdagsfest.

Blickar framåt

Vad händer med Taiko år 2018? Vi tar ett stort steg framåt, när vi under årets början möjliggör leveranser till utlandet. Därmed kan finländsk konst via Taiko  snart också skaffas utanför Finlands gränser.

Vi tror starkt på att det finns en efterfrågan, när finländsk konst får en behändig och mångsidig internationell kanal. Tjuvstarten togs redan i december, när utrikesministeriet köpte tio målningar för Finlands ambassader ute i världen.

 

UM:n varastossa ulkomaille pääsyä odottavat Päivi Reimanin, Saara Kiurun, Sanna Haimilan ja Irina Havaste-Ukkolan maalaukset. Målningar av Päivi Reiman, Saara Kiuru, Sanna Haimila och Irina Havaste-Ukkola väntar på att få komma utomlands i UM:s lager.

 

Taikos tekniska utveckling fortsätter också på olika sätt. Vi vill fortlöpande utveckla Taiko till en bättre och mångsidigare marknadsplats. Nya funktioner är under utveckling, medan vissa fortfarande är på idéstadiet. En vision är att Taikos besökare ska kunna stiga in i virtuella rum, där de kan placera in konstverk på Taiko.

Vi fick i slutet av året en positiv nyheet från kulturministeriet. Taiko har beviljats stöd för internationaliseringen. Tack vare stödet kan Taikos planer genomföras med all säkerhet.

Taikos team önskar alla konstnärer och konstintresserade ett riktigt konstrikt år!

Ps. Vi vill rikta ett stort tack till startupcommunityn SparkUp Turku, som hjälpt oss på så många sätt. Tack Johanna, Juha, Sonja, Li, Erik, Tom och alla andra supertyper!