25.07.2019

Oletko vastuullinen sisustaja?

Oletko vastuullinen sisustaja?

Sisustatko kertakäyttöisesti vai panostatko kestäviin ratkaisuihin? Vastuullisuus ja ympäristön huomioon ottaminen ohjaavat yhä useamman valintoja -  vaikkapa ruokakaupassa, kun ostoskoriin sujahtaa yhä enemmän luomua ja lähiruokaa.

Sisustamiseen vastuullisuusajattelu tekee vasta tuloaan, ja sisustuslehtien ja -blogien kodeissa näkyy usein edullista massatuotantoa, kuten julistekollaaseja ja printtitauluja. Kun sisustustrendit muuttuvat, halvat sisustuselementit joutavat roskiin ja tilalle hankitaan uusia. Pikkuhiljaa yhä useampi on alkanut panostaa vastuullisuuteen myös sisustamisessa ja hankkii kestäviä ja pysyviä tuotteita kuten aitoa taidetta, joka säilyy jopa sukupolvelta toiselle.

Myös taiteilijat käsittelevät usein teoksissaan ympäristöteemaa, tutustu esimerkiksi ilmastonmuutoksen kirvoittamiin taideteoksiin.

Taide sisustuksessa

Sen lisäksi, että taide on vastuullinen sisustusvalinta, se tuo kotiin tai toimistoon monta muuta positiivista asiaa. Niistä muistuttaa Taikon kuraattori Emmi Kattelus.

- Taideteos luo tilaan ennen kaikkea tunnelmaa ja persoonallisuutta. Kodissa taide tuo sisustukseen ainutlaatuisia yksityiskohtia. Usein taideteoksesta tuleekin kodin sisustuksen keskipiste, Emmi kertoo.

Trendejä seuraavat sisustussuunnittelijat ovat samoilla linjoilla.

- Taideteoksissa olevia värejä voi käyttää muun sisustuksen yksityiskohtiin. Näin luodaan punainen lanka sisustukseen ja sekä korostetaan taideteosta sekä vahvistetaan tasapainon tunnetta huoneessa, vinkkaa Bang Interiors Helsingin Anna Bargum.

Kuvassa Sirkku Ala-Harjan maalauksia.

Taide on kestävä sisustusratkaisu 

- Kestävyys sisustuksessa on erittäin tärkeää. Kannustamme aina asiakkaitamme miettimään kestävällä tavalla ja mielellään kuluttamaan vähemmän mutta paremmin, Anna Bargum kertoo.

Hän muistuttaa, että taidetta löytyy jokaiseen kotiin ja ettei mikään koti ei ole liian pieni, suuri, vanha tai uusi taiteelle.  

- Taide tekee kodista persoonallisen. Se on ilmaisemismuoto siinä missä vaatteetkin. Sama pätee toimistoihin, jossa taide pehmentää monesti jäykkääkin vaikutelmaa ja edistää kodikkuuden ja viihtyvyyden tuntua.


Anna Bargum.

Hanna-Mari Matikaisen grafiikkateoksista syntyy vaikuttava taidekollaasi.

Anna Ahon maalauksia.

Kestävää sisustusta koteihin ja yrityksiin

Taideverkkokauppa Taikosta on hankittu jo pitkälti yli tuhat teosta koteihin ja yrityksiin.

"Olen ostanut jo useamman taulun Taikosta, ja joka kerta teos on ollut livenä jopa vielä ihanampi kuin kuvissa", kertoo Outi, vierellään Maria Kajangin maalaus.

Kymmenet yritykset ovat esimerkiksi osallistuneet Taiko taidehaasteeseen, jolla kannustetaan yrityksiä panostamaan kestäviin sisustusratkaisuihin. Katso lista osallistuneista yrityksistä.

Taikon valikoimassa on yli 500 ammattitaiteilijan noin 7000 taideteosta. Taidetta voi selailla muun muassa tekniikan, koon, hinnan, aiheen ja värin mukaan. Tervetuloa tekemään kestäviä sisustusratkaisuja!

Vesa Aaltosen valokuvateos päätyi Åbo Akademin Säätiön tiloihin.

Kuvassa Paula Nordforsin maalaus Valon tanssi, 1280 €.