28.05.2018

Voimakkaita värejä

Voimakkaita värejä

- Värit kiehtovat minua. Eräs ystäväni kutsui minua koloristiksi – se minä varmaan olen, Petra Kaminen Mosher sanoo.

Taiko tapaa Petran hänen työhuoneellaan Oulussa, viihtyisän vehreässä naapurustossa vain muutaman kilometrin päässä keskustasta. Pieni ateljee on täynnä Petran värikkäitä maalauksia, jotka on tehty uniikilla ja tunnistettavalla tekniikalla, josta on vuosien saatossa tullut taiteilijan tavaramerkki.

- Tykkään luoda näitä muotoja ja tutkia, miten muuttaa tasainen tyyli kolmiulotteiseen muotoon, hän sanoo ja kertoo aloittaneensa tällä tyylillä leikittelyn jo vuonna 2002.

Taiteilijan tavoitteena on luoda jotakin abstraktia ja käyttää paljon värejä maalaamatta kuitenkaan paksuja kerroksia. Täysin abstraktien teosten lisäksi Petra maalaa muotokuvia ihmisistä, kasveja ja eläimiä. Eläimet ovat useimmiten kissoja, sillä niitä perheeseen kuuluu kolme. Kissat vierailevat studiolla säännöllisesti ja ovat sen takia luonnollinen inspiraationlähde.

Paljon inspiraatiota tulee valokuvista, joita Petra ottaa. Esimerkiksi kuvat kokoista ovat muuttuneet maalauksiksi ja Petran suunnitelmissa on jatkaa sillä tiellä.

- Minun täytyy löytää lisää kokkoja valokuvattavaksi. Onneksi juhannus kokkoineen lähestyy!

 

”Alastoman sinun täytyy matkustaa”

Petran muotokuvat ovat enimmäkseen tilaustöitä tai esittävät hänen perhettään. Yksi katseenvangitsijoista on erittäin suomalainen muotokuva Petran aviomiehestä istumassa alastomana penkillä saunan jälkeen.

Vähän aikaa sitten Petra osallistui teoksella muotokuvakilpailuun Lontoossa, ja hänet valittiin toiselle kierrokselle 2500 osallistujan joukosta. Hän ei ollut kertonut miehelleen kilpailusta etukäteen, mutta salaisuus oli paljastettava, kun teos piti lähettää Lontooseen arvosteluun.

- Sanoin vain: 'Kulta, alastoman sinun täytyy matkustaa Lontooseen'. Hän vastasi 'Jassoo', Petra nauraa.

 

Suomi tapaa USA:n

Petra Kaminen Mosher syntyi ja kasvoi New Yorkissa. Hän opiskeli Bostonin taideyliopistossa ja valmistui vuonna 2002. Petran äiti Marjukka Kaminen, myös tunnustettu taiteilija, on suomalainen, ja vuonna 2004 Petra muutti Suomeen.

Molemmat maat ovat selkeästi esillä Petran taiteessa. Hetki sitten Petra otti maalaustelineensä ja -tarvikkeensa ja meni lähisaarelle maalaamaan perinteistä suomalaista maisemaa. Samaan aikaan hän on työstänyt työhuoneellaan ensimmäistä poliittista Trump-teemaista sarjaansa. Sarjan kantavana ideana on Trump tuhoamassa koko planeetan.

Kuten moni muukin taiteilija, Petra pelkää joskus valkoista kangasta. Tunne menee kuitenkin aina ohi ja maalaukset alkavat muodostua luonnostaan. Joskus abstrakti estetiikka voittaa alkuperäisen inspiraationlähteen. Onkin kiintoisaa nähdä, mitä poliittisesta sarjasta kehittyy. Pysy kuulolla!