13.04.2017

Lappi näkyy taiteessa

Lappi näkyy taiteessa

"Lepuutan silmiäni katselemalla ikkunoista ulos, siristän silmiäni. Puiden oksat sojottavat joka suuntaan kaikkina kahdeksana vuodenaikana lumisina, kuuraisina, syksyisinä ja kesäisinä valoisina öinäkin. Karut tunturimaisemat ja suot ovat aivan lähellä", taiteilija Lea Viita kuvailee.

 

lea

 

Luusuan kylällä Kemijärvellä asuva Lea ammentaa ympäristöstä taiteeseensa.

"Kotini ja työhuoneeni sijainti täällä Lapin syrjäisellä kylällä keskellä metsä- ja vaaramaisemia ovat vaikuttaneet aiheisiini ja tapaani työskennellä."

Myös tyttönimestä poimittu taiteilijanimi Viita tukee luontoteemaa. Viita tarkoittaa vanhaa metsää.

taiko

Lea Viita: Elämänmenoa, 3800 €.

 

Luovuuden Lea sai jo lapsuudenkodistaan. Kotona Kemissä vanhemmat soittivat, lauloivat ja tekivät käsitöitä koko ajan. Vaatteet, kodin tekstiilit ja oikeastaan koko koti tehtiin perheen voimin.

"Musiikin opiskeluun, liikuntaan, piirtämiseen ja ompelutöihin kannustettiin, ja siitä saimme hyvän mielen. Meistä tuli taitavia", Lea muistelee.

Lean suosikkiaine koulussa oli kuvaamataito. Hänen opettajansa, taidemaalari Nina Vanas, toivoi tytön pyrkivän Ateneumiin. Lea kuitenkin valitsi Helsingin kauppakorkeakoulun, mistä hän valmistui ekonomiksi. Taidetta hän on opiskellut työn ohessa.

Yksi Lean omista suosikkimaalauksista Taikossa on Erämaa-sarjan teos Ensilumi.

"Maalaus on muistutus siitä, että pimeä lepokausi alkaa ja kaamos tulee vääjäämättä, mutta lumentulo kirkastaa luontoa ja antaa valoa. Se on maalaus, jonka ohuita viivoja voi jatkuvasti tutkiskella ja tulkita lisää."

taiko

Lea Viita: Ensilumi, 4000 €.