13.04.2017

Lappland på Taiko

Lappland på Taiko

"Jag vilar mina ögon genom att titta ut genom fönstren, genom att kisa med ögonen. Trädgrenarna står ut åt alla sidor under årets alla årstider: snöiga och frostiga, höstlika och sommarlika under ljusa nätter. De karga fjällandskapen och kärren är alldeles nära", beskriver konstnär Lea Viita.

lea

 

Lea, som bor i byn Luusua i Kemijärvi, får inspiration för sin konst från miljön.

"Mitt hem och arbetsrum befinner sig i en avlägsen by i Lappland mitt ibland skogs- och fjällandskap, och det har påverkat mina teman och mitt sätt att jobb."

Också konstnärsnamnet Viita, som Lea härlett från sitt flicknamn, stödjer naturtemat. Viita betyder gammal skog på finska.

 

taiko Lea Viita: Elämänmenoa, 3800 €.

 

Kreativiteten har Lea fått från sitt barndomshem. Hennes föräldrar spelade, sjöng och gjorde handarbeten hela tiden. Kläderna, hemmets textilier och egentligen hela hemmet skapades av familjen själv.

"Vi blev uppmuntrade att studera musik, idrott, att rita och göra handarbeten, och det mådde vi bra av. Vi blev duktiga på många sätt", minns Lea.

Leas favoritämne i skolan var bildkonst. Hennes lärare, målaren Nina Vanas, önskade att Lea skulle söka sig till Ateneum. Lea valde dock Helsingfors handelshögskola och utexaminerades som ekonom. Hon har studerat konst vid sidan av jobbet.

En av Leas egna favoritmålningar på Taiko är Ensilumi (den första snön) från serien Erämaa (ödemark).

"Målningen påminner om att den mörka vilotiden börjar och att vintermörkret närmar sig. Men snön får samtidigt naturen att lysa upp och ger ljus. Det är en målning, vars tunna streck konstant kan studeras och tolkas."

 

taiko Lea Viita: Ensilumi, 4000 €.