20.03.2018

Outoa ja yllättävää

Outoa ja yllättävää

Kuvataiteilija Katri Mononen teki lukuisia luovia juttuja jo lapsena. Taiteilijaksi hän päätti ryhtyä taidelukion innoittamana, mutta varsinaisen oman ilmaisunsa Katri on löytänyt vasta opintojen jälkeen.

Miten päädyit taiteilijaksi?

- Olen lapsesta saakka aina tehnyt jotakin luovaa, kuten kirjoittanut, piirtänyt, maalannut ja vaikkapa tehnyt sarjakuvia. Lapsena ja yläkouluikäisenä en kuitenkaan edes ajatellut taiteilijan ammattia itselleni mahdollisena. Opiskelu Savonlinnan taidelukiossa antoi minulle alkusysäyksen päätyä taiteilijaksi. Sain taidelukiosta kannustusta ja varmuutta omaan tekemiseeni. Myöhemmin opiskelin kuvataidetta Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa.

Miten löysit oman tyylisi taiteilijana?

- Kaikilla opinnoillani on ollut vahva vaikutus taiteilijuuteeni, mutta oman ilmaisuni olen kuitenkin löytänyt opintojeni jälkeen. Työhuoneella vietetty aika on erilaisten kokeilujen myötä hionut ilmaisuani, joka on kuitenkin aina jatkuvassa kehityksen ja muutoksen tilassa.

 

Katri Mononen: Sci-fi.

 

Miten kuvailisit taidettasi?

- Tällä hetkellä keskityn maalaukseen akryyli- ja spraymaaleilla. Teen abstraktin ja esittävän ilmaisun rajalla tasapainoilevaa, vapaan ekspressiivistä ja suunnitelmallisen geometristä maalausjälkeä yhdistäviä teoksia. Yhdistän heleisiin ja toisinaan räikeisiin värisävyihin tummia ja murrettuja sävymaailmoita. Maalaukseni ovat tiloja, pintoja, liikettä ja väriä. Oudot ja yllättävät yhdistelmät kiehtovat minua.

Mistä saat inspiraatiota taiteen tekemiseen?

- Kokemani, lukemani ja näkemäni asiat vaikuttavat tekemiseeni. Saan inspiraatiota ympäriltäni, mutta välillä sitä täytyy myös tietoisesti hakea.  Taiteellisessa prosessissani intuitiolla on suuri merkitys ja eri lähteistä omaksumani vaikutelmat yhdistyvät teoksissani joksikin uudeksi.

Katri Mononen: Wreck


Mikä on oma suosikkisi Taikossa myynnissä olevista teoksistasi ja miksi?

Suosikkiteokseni on Wreck (2015). Siinä on vahvat värit ja melko yksinkertainen, mielestäni toimiva sommittelu. Kokeilin siinä itselleni uutta tekniikkaa, jossa tietyt värialueet ovat kohollaan maalauspohjasta. Sileän ja tasaisen spraymaalipinnan ja kolmiulotteisten värimöykkyjen yhdistelmä on minusta kiehtova.

 

Katri Monosen kuva: Matti Hyyrynen