12.05.2017

Taide sijoituksena

Taide sijoituksena

Taidetta hankitaan usein siksi, että se miellyttää silmää ja sielua tai täydentää kodin tai konttorin sisustusta. Taide on siis ensi kädessä sijoitus itseen.

Joskus hankinnan tavoitteena on teoksen mahdollinen arvonnousu. Varsinkin talouden piristyessä kiinnostus taidetta kohtaan palautuu ja myös sijoitusnäkökulma tulee esille.

taiko

Kari Laitinen: Kuiskaus II, 1250 €.

 

Taikon kuraattori Maija Kasvinen kertoo, että taideteosten arvo on usein sidoksissa aikaan. Koska taiteen kurssiheilahteluja ei voi ikinä täysin ennustaa, on kutina vatsanpohjassa Maijan mukaan paras mittari hyvälle sijoitukselle.

Monet tunnistavat heti hyvän taideteoksen ja siihen latautuneen energian. Toiset luottavat muihin parametreihin kuten ansioluetteloon ja näyttelyihin. Myös omistukset merkittävillä instituutioilla tai keräilijöillä voivat vaikuttaa. Toisaalta, taiteen hankkiminen on aina onnistunut sijoitus humaanin yhteiskunnan rakentamisessa, Maija painottaa.

Omaan portfolioonsa kuraattori voisi napata Taikosta Emmi Kallion ja Anna Uschanovin maalauksia, Christelle Masin valokuvataidetta ja Satu-Minna Suorajärven veistoksia. Bonuksena päälle Maija valitsisi Kari Laitisen grafiikkaa, jonka hän uskoo olevan melko stabiili sijoitus.

 

taiko

Satu-Minna Suorajärvi: Mennään naimisiin, 700 €.

 

 

Myös Helsingin Sanomat käsitteli hiljattain taidetta sijoitusnäkökulmasta. Lehden haastattelemat galleristit painottavat niin ikään taiteilijan meriittejä.

"Kannattaa seurata taiteilijan uran kehittymistä ja erityisesti kansainvälistymistä. Onko museonäyttelyitä ja mitkä julkiset tahot ovat hankkineet kyseisen taiteilijan teoksia", sanoo Galerie Forsblomin johtaja Kiira Miesmaa.

Samassa jutussa haastateltu galleristi Veikko Halmetoja painottaa, että se ketkä taiteilijan teoksia omistavat, on usein paljon tärkeämpää kuin hänen koulutuksensa tai pitämänsä näyttelyt.

Taide on kuitenkin usein sijoitus omaan itseen.

"Suurimmaksi osaksi taidetta ostavat ihmiset, jotka rakastuvat teokseen ja haluavat elää sen kanssa joka päivä", Kiira Miesmaa kertoo Helsingin Sanomille.

 

Taiko Taikon kuraattori Maija Kasvinen