27.10.2017

Taide palasi sisustukseen

Taide palasi sisustukseen

Uniikki taide on tehnyt paluun niin kotien kuin toimistojenkin sisustukseen. Tämä liittyy yleiseen trendiin, jonka mukaan nyt sisustetaan aiempaa runsaammin useiden niukkatyylisten vuosien jälkeen.

Sisustusarkkitehdit SI Emma Kattelus ja Maina Laakso näkevät runsauden uuden tulemisen työssään.

”Koriste-esineetkin piilotettiin vielä vähän aikaa sitten, mutta nyt tavaraa saa taas olla esillä. Runsaus ja mietitty tyylien sekoittaminen on trendikästä.”

Emman ja Mainan mukaan aito taide ottaa yhä suurempaa roolia.

”Yksityisasiakkaat esittelevät yleensä ensimmäiseksi tauluja ja haluavat, että ne tuodaan mukaan uuteen sisustukseen. Myös yritykset luovat taiteen avulla viihtyvyyttä tai arvokkuutta tiloihin.”

taiko

Taidehankinnat voi tehdä samalla muiden sisustusvalintojen kanssa. Kuvassa Pia Taikosta ja sisustusarkkitehdit SI Maina Laakso ja Emma Kattelus. Näytöllä näkyvä taideteos on Samuli Suonperän.

 

Taide - kestävä valinta

Etenkin nuoret aikuiset panostavat kodeissaan kestäviin ja pysyviin ratkaisuihin, kuten arvokkaisiin valaisimiin ja kalusteisiin. Taide sopii tähän jatkumoon.

Suunnittelijan näkemystä kaivataan muun muassa siihen, miten taideteokset sijoitellaan ja ripustetaan ja minkä kanssa ne sopivat yhteen. Jos esimerkiksi tauluja on useita, niiden yhdistelemiseen toivotaan suunnittelijan mielipidettä.

Suunnittelija auttaa myös, kun ollaan hankkimassa uutta, sisustukseen sopivaa taidetta. Sopiiko kotiin tai toimistoon esimerkiksi maalaus tai grafiikkateos, vai onko kenties valokuva tai veistos sopivampi vaihtoehto?

Myös taideverkkokauppa Taikon hakutoiminto auttaa sisustukseen sopivan taiteen valinnassa. Taidetta voi etsiä muodon, aiheen, hinnan ja koon lisäksi värin perusteella, sillä väreillä on monelle suuri merkitys.

Taideteoksen ei tosin välttämättä tarvitse istua sävy sävyyn muun sisustuksen kanssa, vaan teos saa tavallaan elää omaa elämäänsä.

”Taide saadaan kyllä sijoitettua niin, että se sopii mutkattomasti muuhun ympäristöön. Monesti ihan pienet kikat auttavat, esimerkiksi tauluissa katsekorkeus on tärkeää. Taideteokset myös vaativat riittävästi tilaa ympärilleen. Toisaalta kollaasimaisissa asetelmissa teosten välillä ei saa olla liikaa tilaa”, Maina listaa.

taiko

Taideteoksia voi ryhmitellä kollaaseiksi. Kuvassa Dietmar Tallrothin valokuvateoksia.

 

Uskalla olla rohkea

Emma ja Maina kannustavat niin yksityis- kuin yritysasiakkaitaankin taiteella sisustamiseen.

”Taiteella, valaistuksella ja vaikkapa kasveilla voi luoda upeita kokonaisuuksia. Uniikkeja taideteoksia kannattaa korostaa, sillä kun taideteos on asetettu tilaan hyvin, se saa aikaan wow-efektin.”

Sisustusarkkitehdit peräänkuuluttavat rohkeita ratkaisuja.

”Monesti tehdään turhan neutraaleja valintoja, vaikka räväkkyys toisi sen viimeisen silauksen. Lisäksi unohdetaan, että on muutakin kuvataidetta kuin tauluja, esimerkiksi veistoksia voisi hyödyntää enemmän.”

Yritystilojenkaan ei tarvitse olla steriilejä, Emma ja Maina muistuttavat.

”Toimitiloihin kannattaa luoda kodinomaisuutta. Ihmisethän viettävät paljon aikaa työpaikoillaan. Taidetta saisi olla aulojen ohella henkilökunnan tiloissa, vaikkapa taukohuoneissa, energisoimassa ja ilahduttamassa työntekijöitä.”

taiko

Teknologiayritys Gofore hankki taidetta toimitiloihinsa. Kuvassa Vesa Aaltosen valokuvateos Goforen taukotilaa somistamassa.

Suunnittelija voi auttaa taiteen valinnassa

Osalla sisustusarkkitehtien asiakkaista on jo valmiiksi taidetta, ja isot taideteokset otetaan usein huomioon rakennusten ja tilojen suunnitteluvaiheessa.

Toisinaan Emma ja Maina kehottavat asiakasta miettimään taideteoksen hankintaa tiettyyn paikkaan ja voivat kertoa haluttaessa mielipiteensä sopivista teoksista. Lopullisen valinnan tekee kuitenkin aina asiakas.

”Taideteos on niin henkilökohtainen valinta, ettemme lähde päättämään asiakkaan puolesta. Vinkkejä toki annamme.”

Edullistakin taidetta löytyy

Emma on huomannut, että taiteeseen liittyy joskus ennakkoluuloja. Taiteen ajatellaan esimerkiksi olevan aina kallista. Kuitenkin vaikkapa grafiikkateoksia voi saada muutamalla kympillä, ja taidetta pystyy ostamaan myös osamaksulla. Esimerkiksi Taikossa on osamaksu yhtenä vaihtoehtona.

Emma ja Maina pitävät Taikoa kätevänä tapana tutustua taiteeseen ja hankkia sitä.

”Taiteen ostaminen netistä sopii monen hektiseen arkeen ehkä paremmin kuin näyttelyissä ja gallerioissa kiertely. Verkkokaupan avulla hankintoja voi kotona rauhassa miettiä ja tutkia, ja Taikossa voi myös sovittaa taideteoksia omaan tilaan. Taiteen hankinta on siis tehty helpoksi.”

Emma Kattelus ja Maina Laakso ovat molemmat valmistuneet Lahden muotoiluinstituutista. Heillä on oma sisustussuunnittelutoimisto Turussa.

Taiko ja Sisustussuunittelijat SI ry ovat aloittaneet yhteistyön. Yhteistyöhön kuuluu, että Sisustussuunnittelijat SI ry:n jäsenet ja heidän asiakkaansa saavat Taikosta tehdyistä taidehankinnoista alennusta.

 

taiko

Taikossa voi kokeilla teoksia valmiisiin huonekuviin tai ladata kuvan omasta tilastaan. Kuvassa Sirpa Ojalan maalaus Viivy vielä vähän.