21.11.2017

Pientä, pelkistettyä ja edullista

Pientä, pelkistettyä ja edullista

Moni Taikon kävijä hätkähtää Ilkka Ahon öljyvärimaalausten hintoja. Ne ovat nimittäin poikkeuksellisen alhaiset. Miksi näin, Ilkka?

”No, olen aika tuottelias; joinakin viikkona voi syntyä pari-kolmekin hyvää teosta. Tuotantoa on sen verran paljon, että voin myydä vähän halvemmalla. En myöskään ole taiteilijana vielä sellaisessa asemassa, että voisin pyytää teoksillani kovaa hintaa”, reilut kaksi vuotta ammattitaiteilijana toiminut Ilkka perustelee.

Alhaiset hinnat selittyvät osittain myös maalausten koolla, sillä Ilkan teokset ovat varsin pieniä. Taiteilija naurahtaakin, että hänen kohderyhmäänsä ovat niin taiteen ensiostajat kuin sellaiset, joilla taidetta on jo yllin kyllin.

”Teokseni ovat niin pienikokoisia, että niille löytyy varmasti paikka, vaikka taidetta olisi jo reilusti seinillä.”

 

taiko

Ilkka Aho: Kruunupää - Ananas, 250 €.

 

Teokset kuin mies itse

Kankaanpäässä asuva Ilkka tekee realistisia, varsin pelkistettyjä maalauksia. Teokset ovat kuin mies itse: mukavia ja rauhallisia.

Taikossa myynnissä olevien teosten teemoina ovat asetelmat ja luonto, mutta periaatteessa Ilkka ei työstä samaa aihetta kovinkaan pitkään. Siihen hän kyllästyisi.

”Ihmettelen taiteilijoita, jotka jaksavat luoda saman teeman ympäriltä vuodesta toiseen.”

 

taiko

Ilkka Aho: Koristekurpitsa, 700 €.

 

Rouvashenkilöiden ympäröimänä

Taiteelliselle tielle Ilkan johdatti korkeakirjallisuus, jota hän alkoi harrastaa teini-iässä. Kirjoissa oli usein viittauksia kuvataiteeseen, joten sekin puoli alkoi kiinnostaa. Pian nuori mies löysi itsensä kansanopiston kuvataidekursseilta hieman iäkkäämpien rouvashenkilöiden ympäröimänä.

Raumalta kotoisin oleva taiteilijanalku päätti jo ennen ylioppilaskirjoituksia pyrkiä Tukholmaan taideakatemiaan.

”Taisin hakea ihan aloittelevan taiteilijan totaalisen itsekritiikin puutteista. Pääsin kuitenkin sisään, ja viimeiset puoli vuotta lukiossa menivät aika lailla piirustellessa.”

Kankaanpää kiehtoo

Ruotsissa vierähti kolme vuotta, jonka jälkeen Ilkka palasi Suomeen. Taiteilijaksi solahtaminen ei kuitenkaan käynyt helposti: kontaktit puuttuivat, eikä Ilkalla oikein ollut vielä itsenäistä otetta työskentelyynsä. Niinpä hän päätti jatkaa opintojaan Kotkan Repin-instituutissa.

”Kotkassa opettajat olivat vähemmän mukana projekteissa, joten sain kokeilla itsenäisempää työskentelyä. Pikkuhiljaa aloin saada kontakteja opiskelumaailman ulkopuolelle ja löysin ensimmäiset galleriat, joissa pidin näyttelyitä.”

Repin-instituutista löytyi myös nykyinen tyttöystävä, jonka kanssa Ilkka muutti Kankaanpäähän. Hän viihtyy hyvin pienellä paikkakunnalla.

”Helsingissä asuessani tilat olivat ahtaat, ja yhdessä nurkassa valtaa piti maalausteline, joka sekin oli jatkuvasti tukossa. Nyt on tilava työhuone järvinäköalalla.”

Ilkka huomauttaakin, että kuvataiteilija voi elää taidetta tekemällä helpommin pienellä paikkakunnalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella kuin esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa. Pikkukaupungin taiteilijapiireissä myös jokainen pääsee vuorollaan esille, eikä kyynärpäätaktiikkaa tarvita.

Aito taide kertoo arvoista

Kuten jokainen työtä tekevä, Ilkkakin saa mielellään tehdystä työstä korvauksen. Hän toivoo, että ihmiset panostaisivat yhä enemmän aitoon taiteeseen.

”Aito taideteos on uniikki, käsin tehty esine, jollaista ei löydy ihan jokaisen ihmisen kodista. Sillä on kulttuuriarvoa. Lisäksi aito taide kertoo paljon ihmisen mausta ja arvoista. Sisustusjulisteesta tietää, että se on ostettu vain täyttämään tyhjä tila seinällä. Aidolla taideteoksella on syvempi tarina.”

Hanki Ilkan teoksia hänen omalta sivultaan Taikossa.

 

taiko

Ilkka Aho