13.06.2018

Bildkonst och konståkning

Bildkonst och konståkning

Bildkonst och synkroniserad konståkning har mycket gemensamt. Det menar Martina Timonen, som är med i det internationellt framgångsrika konståkningsteamet Helsinki Rockettes berättar vad konst betyder för henne och vilken sorts konst hon tycker om.
 
Helsinki Rockettes är trefaldig världsmästare i formationsåkning. Taiko, konstbutiken på nätet, är en av lagets sponsorer. Av alla konstanskaffningar som görs på Taiko med koden RCKT får Helsinki Rockettes ekonomiskt stöd. När du köper konst, stödjer du samtidigt finländsk damidrott.
 

 
"Jag är väldigt entusiastisk att samarbeta med just Taiko, eftersom konst står så nära hjärtat. Vårt lag behöver stöd, så att vi kan fokusera på att träna och vinna nya mästerskap. Alla som använder koden när de skaffar konst från Taiko stödjer oss direkt - det är en stor sak för oss!
 
Synkroniserad konståkning är som gren starkt kopplad till konst. Vi använder mycket tid och tanke på koreografin i våra program. Särskilt utmanande, men också givande, är att sammanlänka musik och rörelse och utförandet av de obligatoriska elementen, som stödjer temat i programmet.
 
Våra tränare och koreografer strävar efter att via programmen erbjuda åskådarna en spännande, intressant och känsloladdad konstupplevelse. Vi idrottare får på sätt och vis verka som instrument, som konstnärens pensel, som målar upp tränarnas och koreografernas konstverk inför publiken.
 
Jag njuter av att konståkning som gren erbjuder mig ett sätt att undersöka och få fram mina kreativa drag. Det krävs en särskild förmåga att visualisera de innovativa formerna i programmets koreografi. Att se större helheter kommer rätt naturligt för mig tack vare mina 14 år inom formationsåkning.
 
Vid sidan av idrottskarriären behöver jag olika former för att koppla av. Jag tycker om att rita och måla, och detmest utmanande för mig har just varit att se resultatet av arbetet som en helhet. Vår träningsmentalitet går ut på att "lita på processen", och det gäller såväl när man skapar konst på papper eller duk som på isen.
 
Mitt favoritverk på Taiko är fotokonstverket Blåa löv II. Jag tycker speciellt om färgskalan! Även om verket i sig har mörka drag, så är det trots det positivt och glatt."