15.05.2018

Konst till examinanden

Konst till examinanden

Det är igen dags att fundera på en lämplig gåva för nybakade studenter och andra nyutexaminerade. Ilona Aaltonen, som studerar grafisk design och som jobbat som praktikant för Taiko, ger sin syn på konst och hurdan konst som kunde lämpa sig som examensgåva.

 

"Konst är enligt mig en riktigt lämplig gåva för den nyutexaminerade. En ny student lever i förändringarnas tider, och hen kanske flyttar till sitt första egna hem. Ett konstverk är ett evigt minne från denna period, och konstverket följer i bästa fall genom hela livet. 

Det kan vara utmanande att välja ett lämpligt konstverk till den unga, som kanske har en bestämd smak. Om det känns svårt att hitta passlig konst, kan man förstås fråga råd av mottagaren själv. Eller om man inte vill avslöja gåvan, kan man köpa ett presentkort till Taiko. Då får den unga själv bestämma konstverket, samtidigt som man försäkrar sig om att presentpengarna inte slösas på något onödigt.

Det finns lika många smaker som människor. Själv tycker jag om abstrakta verk, men samtidigt också detaljerade nästan fotoliknande målningar. Jag gillar pastellfärger, men också kraftiga kontraster. Jag tycker också om stämningar som skapats med hjälp av ljus och olika färger. Av konst förväntar jag mig något jag kan identifiera mig med, historier och känslor. Konst är förstås också ett inredningselement och en fröjd för ögat.

För att göra det lite lättare har jag plockat fram några verk från Taikos urval, som jag själv tycker om och som jag skulle ha önskat mig som examensgåva."

Valintaa helpottaakseni olen poiminut Taikon laajasta valikoimasta muutaman teoksen, jotka miellyttävät omaa silmääni ja joita itse olisin voinut toivoa valmistujaislahjaksi.”

 

Elina Ruohonen: Untuvikot IIIElina Ruohonen: Untuvikot III, 1320 €

 

Eve Alasaarela: Endless celebration!, 1500 €

 

Juha Kuosmanen: Upprätthållare, 1300€

 

Petra Kaminen Mosher: Tulipa Caesius, 1500 €

 

Päivi Kukkasniemi: Utuisia unelmia, 1900 €

 

Kari Pyykönen: Pion, 750 €

 

Niko Vartiainen: Peacock, 100 €

 

Greta Marjamäki: Förändring, 1400 €