14.07.2017

Gofore anlitade Taiko

Gofore anlitade Taiko

Teknologibolaget Gofore satsar på finländsk konst. Företaget har skaffat 12 konstverk från Taiko till sitt kontor i Tammerfors. Målet med konstanskaffningen är att främja kreativiteten och stimulansen på arbetsplatsen.

taiko

Elina Ruohonen: Nimetön.  

De flesta av konstverken är abstrakta målningar av Elina Ruohonen och Jukka Virkkunen. Bland konstverken finns också fotokonst av Vesa Aaltonen.  

Elina Ruohonen och Vesa Aaltonen kommer från Åbo medan Jukka Virkkunen nyligen flyttat till Helsingfors efter flera år i Brasilien.

Ruohonen har studerat bildkonst i Tammerfors och sedermera flyttat tillbaka till sina födelsetrakter i Egentliga Finland. Vesa Aaltonen är i synnerhet känd för sina abstrakta naturfotografier. Jukka Virkkunen, ursprungligen från Jyväskylä, är enligt Taikos kurator ett av framtidens namn inom den finländska konstbranschen.

taiko

Jukka Virkkunen: Heat.  

Gofore, grundat år 2002, är ett tillväxtbolag med fokus på digitalisering. Företaget sysselsätter mer än 300 personer, och det valdes till Finlands bästa arbetsgivare år 2017.

"Vi vill att företagets tillväxt också avspeglar sig annanstans. Att stödja konstnärer passar bra in i vår kultur om att göra gott", säger Gofores verkställande direktör Timur Kärki.

Personalen fick delta i valet av konstverk från Taiko. Bland en hel del olika alternativ valde bolaget en intressant kombination abstrakta konstverk till sina kontorsutrymmen i centrum av Tammerfors.

taiko

Vesa Aaltonen: Kevät, sarjasta "Mielikuvia".  

Företag har enligt undersökningar efterlyst lätta och mångsidiga kanaler för att skaffa konst. Taiko, som öppnade i november 2016, svarar på efterfrågan genom att förutom ett brett urval finländsk bildkonst också erbjuda exempelvis kuratortjänster, utställningar, beställningsverk och arrangerande av konsttävlingar.

Pia Edman, den ena av Taikos ägare, betonar att företag är en viktig målgrupp för Taiko. Taiko är ett registrerat varumärke under bolaget Demosarte. Företag skaffar konst bland annat för att öka trivseln och välmåendet bland personal och kunder samt för att manifestera sina värderingar.

"Genom att skaffa konst visar företag bland annat att de vill främja finländsk kultur och finländska konstnärer", säger Pia Edman.