27.03.2019

Emmi on Taikon uusi kuraattori

Emmi on Taikon uusi kuraattori

Filosofian maisteri Emmi Kattelus on Taikon uusi kuraattori. Emmi täydentää Taikon tiimiä ammattitaidollaan ja monipuolisella kokemuksellaan. Taikon kuraattorin pääasiallinen tehtävä on arvioida Taikoon hakevia taiteilijoita. Taikon taidevalikoiman laatuun kiinnitetään myös aiempaa enemmän huomiota, ja Emmin tehtäviin kuuluu siksi myös laadunvalvonta. Tämän lisäksi Emmi nostaa säännöllisesti esille erityisen mielenkiintoista ja korkealuokkaista taidetta.

"Kuraattorina linjani on tarkka asiantuntijan näkemys taiteesta, ei henkilökohtainen mielipide", kertoo Taikon kuraattori Emmi Kattelus.

Kertoisitko hieman itsestäsi?

"Olen koulutukseltani taidehistorioitsija (FM, Helsingin yliopisto). Toimin kuraattorina ja tuottajana nykytaiteen ja arkkitehtuurin kentällä. Olen muun muassa toiminut näyttelykoordinaattorina Galleria Forum Boxissa, koordinaattorina ja kuraattorina OHO Galleryssa, tuottajana Flow Artissa sekä Arkkitehtuurimuseolla vuodesta 2016. Taidesisustus on suuri intohimoni. Teen taidesisustuksia aikauslehtiin, televisio-ohjelmiin ja yksityiskoteihin. Vuosien varrella olen vaikuttanut usean taideorganisaation hallituksessa, esimerkiksi Pro Box ry, Check Point Helsinki ja Design District Helsinki."

Mitä mieltä olet Taikosta?

"On upeaa, että suomalaisella taiteella on tällainen markkinapaikka. Ostajan kannalta taiteen hankkiminen ei voisi enää olla helpompaa. Taikon kautta on mahdollista tutustua ammattitaiteilijoiden teoksiin vaivattomasti ja monipuolisesti. Toivon, että yhä useampi ammattitaiteilija luo profiilin Taikoon."

Minkälaista linjaa noudatat, kun arvioit Taikoon hakevia taiteilijoita? 

"Arvioin ennen kaikkea teosten taiteellista laatua, taiteilijan koulutusta ja näyttelyhistoriaa. Vastuullani on hyväksyä Taikoon taiteen ammattilaisten teoksia, joiden koen soveltuvan myyntiin verkossa. Kuraattorina linjani on tarkka asiantuntijan näkemys taiteesta, ei henkilökohtainen mielipide."

Mitä taide mielestäsi antaa kodeille ja toimistoille?

"Taideteos luo tilaan ennen kaikkea tunnelmaa ja persoonallisuutta. Kodissa taide tuo sisustukseen ainutlaatuisia yksityiskohtia. Usein taideteoksesta tuleekin kodin sisustuksen keskipiste.

Toimistolla taideteos tuo esiin yrityksen imagoa ja arvoja. Taideteos toimii keskustelun herättäjänä ja on tilan mieleenpainuvin yksityiskohta. 

Toivon, että suomalaiset hankkisivat työpaikoille ja koteihin rohkeammin ammattitaiteilijoiden teoksia. Teosten ripustusta voi vaihdella ja eri tyylilajeilla voi leikitellä, eikä taidetta tarvitse ottaa vakavasti. Taideteokset sopivat hyvin myös lapsiperheen kotiin, niiden avulla opitaan katsomaan värejä, materiaaleja ja tunnelmia."