21.11.2017

Taiko fick ny kurator

Taiko fick ny kurator

Taiko, konstbutiken på nätet, har fått en ny kurator, Nina Toppila. Nina tillför Taiko värdefull expertis med sin gedigna erfarenhet från konstbranschen. Kvalitet är ett centralt kriterium för Taiko, och kuratorns huvuduppdrag är därför att evaluera konstnärer som vill sälja sin konst via tjänsten.

"Jag är väldigt glad över samarbetet, och det är inspirerande att bekanta sig med det stora konstnärliga utbudet på Taiko. Taiko har tusen järn i elden, och jag ser fram emot att vara med när nya saker händer", säger Nina.

Nina Toppila med en akvarell av bildkonstnär Arto Korhonen:

Nina Toppila med en akvarell av bildkonstnär Arto Korhonen: "Jag gillar hans verk för att han fortfarande lyckas utmana måleriets gränser, tar ställning och överraskar varje gång."

 

Finlands konstfält är litet, och det behövs enligt Nina nya initiativ, så som Taiko, för att föra fram konst och dess konstnärer. Allt händer mer och mer på nätet, så det är naturligt att man också kan köpa konst där.

"Och att få fundera i lugn och ro mellan olika konstverk på sin egen hemsoffa är bra", säger Nina.

Man ska enligt Nina Toppila alltid följa sitt tycke och hjärta när det gäller att köpa konst, också om man avser att göra det som en investering.

"Lita på din egen smak, men pröva också på att utmana dig själv. Konstverket behöver inte heller matcha färgen på soffan. Som kriterier räcker att verket väcker en tanke eller känsla hos dig, som du finner betydande, och som du kanske vill försöka hålla kvar i ditt vardagsrum", tipsar Taikos nya kurator .

Taikos nya kurator har jobbat med nationella och internationella konst- och kulturprojekt i snart 15 år. Nina har också jobbat på Bildkonstakademin, där hon lärde sig känna många unga konstnärer. Hon har sedan 2011 varit chef för galleri Forum Box, som är Finlands största konstnärsdrivna galleri.

Taiko samarbetar också med en annan kurator, Susanne Procopé Ilmonen. Susanne är just nu involverad i samarbetet mellan Taiko och Kesko kring planeringen av konstupplevelsen vid Keskos nya huvudkontor.