18.03.2018

Taikos företagsutmaning

Taikos företagsutmaning

Taiko, konstbutiken på nätet, utmanar företag och organisationer i Egentliga Finland att skaffa finländsk konst. Genom att skaffa konst till sina utrymmen satsar företaget på personalens välmående och kreativitet. Företaget skapar samtidigt en estetisk och trivsam miljö för kunder och besökare.

- Vi vill uppmuntra företag att satsa på välmående med hjälp av konst. Genom att skaffa konst stödjer man dessutom finländsk kultur och finländska konstnärer. Äkta konst är också ett hållbart val jämfört med många andra inredningslösningar, eftersom ett konstverk i bästa fall kan leva vidare i århundraden, säger Taikos verkställande direktör Patrik Edman.

Två företag från S:t Karins, tryckeriet Painola och golvvärmeleverantören Warmia, har redan tjuvstartat genom att skaffa konst till sina utrymmen.

- Vi utmanar alla företag i vår region att göra detsamma. Många kontorsmiljöer behöver inspiration och kreativitet, och konst är en utmärkt lösning för det, säger Johanna Saarinen och Peter Jansén, verkställande direktörer för Painola och Warmia.

Nedanstående videor är på finska.

 

Painola skaffade ett stort grafikverk av konstgrafiker Hanna Holma. Den gemensamma nämnaren mellan Painola och konstverket är naturligtvis trycktekniken. Konstverket går också hand i hand med Painolas färger samtidigt som konstverkets namn, Uuden synty (Något nytt är fött), hänvisar till det faktum att Painola också varje dag skapar något nytt.

Warmia skaffade i sin tur en oljemålning med vatten som tema av Mari Isotalo.

- Vatten är ett alldeles centralt element i golvvärmesystem. Vatten rinner genom rören och värmer hem, skolor, kontor och daghem. Därför var det naturligt, att det konstverk vi skaffar har någon koppling till vatten, säger Peter Jansén.

Industriföretagens utrymmen är enligt Jansén ofta rätt avskalade från inredningselement, och konst kan fungera som en vitaminspruta för både personal och besökare.

Taiko, den digitala marknadsplatsen för finländsk konst, delar ut ett diplom till varje företag eller organisation, som skaffat konst från Taiko eller någon annanstans ifrån. Alla företag som antar utmaningen deltar dessutom i utlottningen av en målning av bildkonstnär Birgitta Holopainen. Konstutmaningen pågår till den 15 maj 2018.

Företaget eller organisationen bör uppvisa kvitto eller annat bevis på konstanskaffningen genom att kontakta Taiko, info@taiko.fi, +358 44 231 5269.

 

Taiko skriver en artikel om resultatet av utmaningen, som publiceras på Taiko i juni. I artikeln presenteras alla företag och organisationer som deltagit i utmaningen. Artikeln delas på Taikos sociala medier, bland annat Facebook, där Taiko har nästan 10 000 följare.

Omkring 500 konstnärer från hela Finland presenterar och säljer sin konst via Taiko. Utbudet omfattar över 5000 konstverk. Taiko har främjat försäljningen av bildkonst och konstnärernas inkomstmöjligheter. Många av Taikos konstnärer har förtjänat mer än vad en finländsk yrkeskonstnär får i genomsnitt för att sälja sin konst, det vill säga 5000 euro om året.

 

Arkitektbyråernas förbund ATL skaffade ett konstverk av fotokonstnär Laura Konttinen (till höger) tidigare i år. Till vänster arkitekt Sofia Amberla.

 

Teknologiföretaget Gofore skaffade konst från Taiko sommaren 2017. Bolagets utrymmen i Tammerfors pryds nu av fotokonstnär Vesa Aaltonens och bildkonstnär Jukka Virkkunens verk. På bilden Gofores verkställande direktör Timur Kärki (till vänster) och Vesa Aaltonen.