14.08.2017

Ostajat kertovat

Ostajat kertovat

Taiko, taidekauppa verkossa, on lyhyen olemassaolonsa aikana välittänyt useiden taiteilijoiden teoksia. Se tarkoittaa, että monet kuluttajat ja yritykset ovat hankkineet suomalaista taidetta kotiin tai konttoriin. Taikon tavoite olla verkossa toimiva monipuolinen markkinapaikka, jossa taiteilija ja ostaja kohtaavat, on siis toteutunut.

Ketkä sitten ovat ostaneet taidetta Taikosta? Pyysimme muutamaa ostajaa kertomaan kokemuksistaan.

Valikoiman laajuus miellytti

Helsinkiläinen Susanna Rodriguez hankki keväällä Terttu Tervaniemen ja Ville-Petteri Turkian teoksia. Ne olivat samalla Susannan ensimmäiset taidehankinnat.

- On käytännöllistä, että taiteen ostaja voi nähdä monien taiteilijoiden teoksia ja sitä kautta löytää se itselle sopiva. On myös hyvä, että palautus on mahdollinen jos hankinta ei miellytä, Susanna sanoo.

Hänellä on selkeä viesti Taikon taiteilijoille. Kun teokset ostetaan netin kautta, on tärkeää, että ostajalle tarjotaan mahdollisimman paljon tietoa.

- Minua kiinnostavat teoksen tarina tai sanoma, mutta myös tekniikkaan liittyvät yksityiskohdat, Susanna painottaa.

Mitä enemmän tietoa taiteilija antaa itsestään ja teoksistaan tekstin ja kuvien muodossa, sitä helpompaa ostopäätöksen tekeminen on.

Susanna hankki kaksi maalausta Taikosta.

Susanna hankki kaksi maalausta Taikosta.

Elämän ensimmäinen taidehankinta

Mikael Virtanen Tampereelta osti Taikosta elämänsä ensimmäisen taideteoksen, Emma Kantasen grafiikkavedoksen.

- Taidenäyttelyt eivät ole itselleni houkuttelevin ajanviettotapa, joten kynnys lähteä hankkimaan taidetta on verrattain suuri. Taikossa asiointi oli helppoa, teos toimitettiin nopeasti ja mikä tärkeintä, itse teos on aivan mahtava, Mikael kertoo.

Hän uskoo, että nuorison mielenkiinto taidetta kohtaan on nousemassa. Avainasioita ovat saatavuus ja hinta.

- Taikossa voi tutustua teoksiin vaikka kotisohvalla tai töissä kahvitauolla. Lisäksi Taikosta löytyy monenhintaista taidetta. Nuorilla aikuisilla voi olla kynnys ostaa taidetta, jos taidenäyttelyt tuntuvat vieraalta ja myytävänä oleva taide on kallista tai aiheet eivät ole mielekkäitä, Mikael sanoo.

Emma Kantasen teos

Emma Kantasen teos "Faabeli: Sonare" päätyi Mikael Virtasen kotiin (kuvassa linkki taiteilijan Taiko-sivulle).

 

"Tuskin olisin muuten löytänyt näitä"

Helsinkiläisen Piia Leinon kodin seinillä on esillä tauluja ja valokuvia. Taikosta hän on ostanut Vesa Aaltosen valokuvataidetta.

- Tykkään melko abstraktista taiteesta, väri ja valo ovat kuvissa tärkeitä. Aaltosen kuvissa miellyttivät luonnonläheisyys ja tasapaino. Uskoisin, että niihin ei kyllästy ja niitä voi pitää eri paikoissa joko yksin tai parina, Piia kertoo.

Tilaaminen oli Piian mielestä helppoa ja molemmat teokset löysivät nopeasti perille.

- Tuskin olisin muuten löytänyt näitä tauluja. Voisin hyvinkin hankkia lisää taidetta Taikosta. Käyn aina välillä katselemassa tarjontaa. Harkitsen ostoksia yleensä aika pitkään, haluan ostaa vain sellaista, joka tuntuu juuri oikealta ja omalta, Piia kertoo.

Piia Leino hankki Taikosta Vesa Aaltosen kaksi valokuvateosta.

Piia Leino hankki Taikosta Vesa Aaltosen valokuvataidetta (kuvassa linkki taiteilijan Taiko-sivulle).

Tyttären uuteen kotiin

Tiina Naumanen hankki Jyrki Tammen abstraktin maalauksen tyttärensä uuteen kotiin. Taiteilija ei ollut ennestään tuttu, mutta Tammen unenomaiset ja hieman mystiset maalaukset kiehtoivat. Myös Tiina uskoo, että nuoret ovat löytämässä aidon taiteen.

- Yhä useampi nuori on kiinnostunut sisustamisesta ja haluaa suunnitella kodeistaan persoonallisia. Kohtuullisen hintainen taide antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Netti tuo taiteen helposti kaikkien saataville. Uskoisin Taikon olevan myös taiteilijoille hyödyllinen, sillä näyttelyt tavoittavat vain rajoitetun määrän ihmisiä, Tiina kertoo.

Hän kuvailee Taikoa helppokäyttöiseksi kanavaksi, jossa monipuoliset hakukriteerit auttavat sopivan teoksen löytämisessä.

- Kokeilimme myös Taiko Testiä, joka oli kiva lisä auttamaan päätöstä.

Jokaisella taideteossivulla käytettävä Taiko Test on kuvatoiminto, jossa voi sovittaa teosta omaan tilaan ennen ostamista.

Jyrki Tammen maalaus löysi oman paikkaansa (kuvassa linkki taiteilijan profiiliin).

Jyrki Tammen maalaus löysi oman paikkaansa (kuvassa linkki taiteilijan profiiliin).

Sijoitus ja muisto jälkipolville

Lauri Laaksonen on jo hankkinut neljä teosta Taikosta. Päivi Ollilan maalauksen lisäksi Vantaalla asuva Laaksonen viehättyi Pekka Hokkasen grafiikasta.

- Pekan työt ovat varsin erikoisia. Niissä kiinnosti juuri se yksilöllinen juju ja toki myös hyvin pieni vedosmäärä. Taiteesta ajattelen sijoituksen lisäksi niin, että niistä jää jälkipolville jokin muisto omasta elämästäni, Lauri kertoo.

Grafiikkaa myydään enimmäkseen vedoksina, ja siksi niitä usein kehystetään. Tähän Laurilla on oiva kehitysidea Taikoon.

- Tuotteiden kehystäminen samaan syssyyn olisi hyvä lisä. Teoksen ympärille voisi Taikossa valita kehykset, esimerkiksi paspikset. Omasta mielestäni teokset on hyvä kehystää - ne tuovat ikään kuin ryhdin taiteilijan työlle. Yleisesti ottaen Taikon sivut ovat monipuoliset ja töiden toimitus sopivan nopeaa, Lauri sanoo.

Lauri Laaksonen mieltyi Pekka Hokkasen grafiikkaan.

Lauri Laaksonen mieltyi Pekka Hokkasen grafiikkaan (kuvassa linkki taiteilijan Taiko-sivulle).

Taide pääsee hyvin oikeuksiinsa

Pekka Niemi osti Taikosta Miika Nyyssösen maalauksia. Niemi on ollut pitkään kiinnostunut taiteesta, ja hän on vuosien varrella hankkinut erilaista taidetta kotiinsa.

- Kolmen teoksen Nets-sarja miellytti, joten päädyin ostokseen. Uskon, että Taiko on oiva kanava varsinkin pienten maalausten ja grafiikkateosten hankkimiseen, Pekka sanoo.

Hänen mielestään taide pääsee oikeuksiinsa Taikossa verrattuna erilaisiin myyntitapahtumiin, joissa teoksia myydään suoraan ”laatikoista”.

- Taidetta kohdellaan paikoin hieman ala-arvoisesti, kun teoksia myydään kuin kirjoja tai musiikkialbumeita alelaareista, Pekka sanoo.

Miika Nyyssösen Nets-sarja päätyi Pekka Niemen hyllylle (kuvassa linkki taiteilijan Taiko-sivulle).

Miika Nyyssösen Nets-sarja päätyi Pekka Niemen hyllylle (kuvassa linkki taiteilijan Taiko-sivulle).