14.08.2017

Köparna berättar

Köparna berättar

Taiko, konstbutiken på nätet, har under sin sju månader långa existens förmedlat åtskilliga konstnärers verk. Det betyder, att många konsumenter och företag skaffat finländsk konst till sina hem och kontor. Målet med Taiko, att erbjuda en mångsidig digital marknadsplats där konstnären och köparen möts, har därmed uppfyllts.

Vem är det då som köpt konst via Taiko? Vi bad några köpare berätta om sina erfarenheter.

Stort utbud

Susanna Rodriguez från Helsingfors köpte i våras konstverk av Terttu Tervaniemi och Ville-Petteri Turkia. Det var första gången som Susanna skaffade konst överhuvudtaget.

- Det är behändigt att som köpare kunna sålla fram sin favorit bland många olika konstnärers verk. Det är också bra att man vid behov kan returnera konstverket, säger Susanna.

Hon har en hälsning till Taikos konstnärer. Eftersom konstverken köps via nätet, är det viktigt att köparen erbjuds så mycket information som möjligt.

- Jag är intresserad av konstverkets historia och budskap, men också av detaljer kring tekniken, understryker Susanna.

Ju mer information som konstnären kan ge om sig själv och sin konst, både i form av text och flera bilder av samma konstverk, desto större underlag har konsumenter och företag att fatta ett köpbeslut.

Susanna hankki kaksi maalausta Taikosta.

Susanna skaffade två målningar från Taiko.

Mitt livs första konstverk

Mikael Virtanen från Tammerfors köpte sitt första konstverk, grafik av Emma Kantanen, från Taiko.

- Konstutställningar är inte det bästa sättet för mig att spendera min tid, och tröskeln att skaffa konst är därmed rätt hög. Det var lätt att köpa från Taiko, konstverket levererades snabbt och det viktigaste av allt är att själva verket är superfint, säger Mikael.

Han tror att ungdomarnas intresse för konst håller på att öka. Viktiga faktorer är tillgänglighet och pris.

- På Taiko kan man surfa efter konstverk på hemmasoffan eller under kaffepausen på jobbet. Där finns konst i alla prisklasser. Unga vuxna köper inte nödvändigtvis konst om utställningar känns främmande eller om konsten är dyr, menar Mikael.

Emma Kantasen teos

Emma Kantanens verk hittade hem till Mikael Virtanen (länk till konstnärens Taiko-sida i bilden).

"Jag skulle knappast ha hittat dessa"

Piia Leino från Helsingfors har både tavlor och fotografier i sitt hem. Från Taiko har hon köpt Vesa Aaltonens fotokonst.

- Jag tycker om rätt abstrakt konst. Färger och ljus är viktiga för mig. Aaltonens verk är naturnära och balanserade. Jag tror inte att jag blir trött på dem, och man kan ha dem på olika platser, antingen separat eller tillsammans, säger Piia.

Det var enligt Piia lätt att beställa och båda verken hittade snabbt hem.

- Jag skulle knappast ha hittat dem utan Taiko. Jag kan gott tänka mig att skaffa mer konst från Taiko. Jag tittar alltid emellanåt på utbudet. Jag överväger köp ofta rätt länge, och vill bara köpa sådant som känns rätt och riktigt, menar Piia.

Piia Leino hankki Taikosta Vesa Aaltosen kaksi valokuvateosta.

Piia Leinos hem pryds av Vesa Aaltonens fotokonst (länk till konstnärens Taiko-sida i bilden).

Dotterns nya hem

Tiina Naumanen köpte en abstrakt målning av Jyrki Tammi till sin dotters nya hem. Konstnären var inte bekant, men hans drömlika och lite mystiska målningar fascinerade. Också Tiina tror, att unga vuxna håller på att hitta äkta konst.

- Allt fler unga är intresserade av inredning och av att planera sitt hem personligt. Rimligt prissatt konst möjliggör detta. Nätet gör konsten lätt tillgänglig för alla. Jag tror att Taiko är nyttig också för konstnärer, eftersom utställningar endast når ett begränsat antal människor, säger Tiina.

Hon beskriver Taiko som lätt att använda, där mångsidiga sökkriterier hjälper en att hitta lämplig konst.

- Vi provade också Taiko Test, som hjälpte oss att fatta beslut.

Med Taiko Test, som är en bildfunktion tillgänglig på varje konstverkssida, kan man se hur ett konstverk passar in i ens eget utrymme före ett eventuellt köpbeslut.

Jyrki Tammis målning hittade sin plats (länk till konstnärens Taiko-sida i bilden).

Jyrki Tammis målning hittade sin plats (länk till konstnärens Taiko-sida i bilden).

Minne för kommande generationer

Lauri Laaksonen har redan köpt tre konstverk från Taiko. Förutom Päivi Ollilas målning fastnade Lauri för Pekka Hokkanens grafikverk.

- Pekkas konst är rätt speciell. Jag blev fascinerad av hans personliga stil och också den rätt begränsade editionen. Jag ser konst som en investering, men också på så sätt att jag lämnar ett minne från mitt eget liv för kommande generationer, berättar Lauri.

Grafik säljs vanligtvis som tryck, och därför ramas de ofta in efteråt. För det har Lauri en bra idé för Taiko.

Det vore bra att få inramningen på samma gång. Man kunde kanska välja en lämplig ram på Taiko, exempelvis en passepartout. Jag tycker att det är skäl att rama in konst, de ger liksom stadga åt konstnärens verk. Taikos sidor är generellt sett mångsidiga och leveransen lämpligt snabb, säger Lauri.

Lauri Laaksonen mieltyi Pekka Hokkasen grafiikkaan.

Lauri Laaksonen fascinerades av Pekka Hokkanens grafik (länk till konstnärens Taiko-sida i bilden).

Små målningar och grafik

Pekka Niemi köpte tre målningar av Miika Nyyssönen. Niemi har länge varit intresserad av konst, och han har under åren skaffat olika slags konst till sitt hem.

- Nets-serien med tre verk tillltalade mig. Jag tror att Taiko är en bra kanal speciellt för att skaffa mindre målningar och grafikverk, menar Pekka.

Han tycker att konst gör sig bra på Taiko jämfört med oliak försäljningsjippon, där konst säljs direkt från ”lådor”.

- Konst behandlas ibland lite undermåligt, när konstverken säljs som böcker eller musikalbum från ”rabattkorgar”, menar Pekka.

 

Miika Nyyssösen Nets-sarja päätyi Pekka Niemen hyllylle (kuvassa linkki taiteilijan Taiko-sivulle).

Miika Nyyssönens Nets-serie passar på hyllan (länk till konstnärens Taiko-sida i bilden).