27.05.2018

Liisa ostaa taidetta sydämellä

Liisa ostaa taidetta sydämellä

Oululainen Liisa Pykäläinen keräilee taidetta ja on hankkinut useita teoksia Taikosta. Taide luo tunnelmaa psykoterapeuttina työskentelevän Liisan kotiin ja vastaanottotilaan, ja taiteen ystävän kokoelma onkin jo liki sadan teoksen laajuinen.

- Mitä kauemmin teoksia katselee, sitä enemmän ne antavat. Aito taide on pohjaton rikkaus, Liisa summaa.

Liisa ostaa taidetta sydämellä, mutta kuvataidetta harrastavan miehen kanssa keskustellaan, onko teos teknisesti hyvä. Taustalla Sami Rinteen teoksia.

 

Kontrastit viehättävät

Liisa kertoo ostavansa taidetta sydämellä. Tärkeää on, että teos puhuttelee ja vie hetkeksi toiseen maailmaan. Rehellisimmiltä hänestä tuntuvat työt, joissa on kontrastia ja synkkäkin puoli mukana. Hyvä esimerkki tällaisesta on Taikosta ostettu Johan Vestinin teos Lampi, jonka Liisa näkee kokoelmansa puhuttelevimpana ja surullisimpana.

Toisaalta suoraan sieluun iski myös Irina Havaste-Ukkolan maalaus Aamu.

- Kun näin teoksen, tuli heti mieleen lapsuuden aikainen mielikuva aamusta. En hae työtä itselleni, vaan työ tulee luokseni. Joku teos vain puhuttelee ja saa valtavan suuren voiman.

Ylhäällä Irina Havaste-Ukkolan maalaus Aamu, jonka alla Johan Vestinin Lampi.

 

Kaksi eri tunnelmaa

Liisan vastaanotolla on esillä lukuisia taideteoksia. Taide on yhteinen asia monen psykoterapiapotilaankin kanssa, ja teokset herättävät usein keskustelua ja tunteita.

- Me ihmiset kehitymme ja kypsymme jatkuvasti. Elämäämme tulee erilaisia painoarvoja, ja häkellymme jonkin asian äärellä. Taidetta tarvitaan näihin muutoksen hetkiin.

Toimistolla tunnelma, värit ja taideteokset ovat erilaisia kuin kotona, jossa paikkansa on löytänyt muun muassa Elina Liikasen maalaus Paratiisilintu.

- Tavallaan toimiston ja kodin taideteokset edustavat omia eri puoliani: toisaalta olen pehmeä ja sovitteleva ja toisaalta impulsiivinen ja räiskyvä, Liisa miettii.

Age-Elisa Riekkisen grafiikkateos oli vinttikoirien ystävälle luonteva hankinta.

 

Taiteelle vieläkin tilaa

Liisa kiertelee taidenäyttelyissä mutta hankkii teoksia enimmäkseen Taikosta, koska ”niitä voi sängyn päällä loikoillessa katsella”. Kotona teoksia on oikeastaan kaikkialla, myös jo pesästä lentäneiden lasten huoneissa.

- Molempien lasten huoneissa on heitä kuvastavat teokset, jotka mukautuvat tiloihin ja luovat tunnelmaa. Esimerkiksi Pirkko Mäkelä-Haapalinnan teos Cloud of Unknowing on hauras ja nuoruutta kuvastava.

Taiteelle on vielä tilaa, eikä teoksia Liisan mielestä voi olla liikaa.

- Kun en pääse enää liikkeelle, nautin tauluistani ja olostani, hän hymyilee.