27.05.2018

Liisa köper konst med hjärtat

Liisa köper konst med hjärtat

Liisa Pykäläinen från Uleåborg samlar konst, och hon har skaffat flera konstverk från Taiko. Hennes samling består av omkring hundra konstverk, som skapar stämning både i hemmet och i hennes mottagning, där hon arbetar som psykoterapeut.

- Ju mer man ser på konstverken, desto mer ger de. Äkta konst är en rikedom utan botten, betonar Liisa.

 

Liisa köper konst med hjärtat, men med hennes man, som också är konstvän, diskuterar hon om verket är tekniskt bra. I bakgrunden verk av Sami Rinne.

Kontraster fascinerar

Liisa berättar att hon köper konst med hjärtat. Det viktiga är att verket talar till en och tar en till en annan värld. De ärligaste verken enligt henne är de, som har kontrast och också en dyster sida. Ett bra exempel på detta är Johan Vestins målning Dammen, köpt från Taiko, som Liisa beskriver som det verk i hennes samling som talar mest till henne och som är det sorgligaste.

Å andra sidan berörs hon starkt också av Irina Havaste-Ukkolas målning Morning (Morgon).

- När jag såg målningen, tänkte jag genast på barndomens morgnar. Jag söker inte konstverk, utan de kommer till mig. Vissa konstverk helt enkelt tilltalar mig och får en enorm kraft.

 

På bilden Irina Havaste-Ukkolas målning Morgon, och under den Johan Vestins verk Dammen.

Två olika slags stämningar

Det finns många konstverk på Liisas mottagning. Konst är en gemensam sak med många patienter, och konstverken väcker ofta diskussion och känslor.

- Vi människor utvecklar oss och mognar hela tiden. Våra liv fylls av olika impulser och vi kan bli förvirrade av något visst. Vi behöver konst för dessa stunder av förändring.

Stämningen, färgerna och konstverken är olika på mottagningen än hemma, där bland annat Elina Liikanens målning Paratiisilintu (paradisfågel) hittat sin plats.

- Konstverken hemma och på kontoret representerar på sätt och vis olika sidor av mig: å ena sidan är jag mjuk och medgörlig, å andra sidan impulsiv och explosiv, säger Liisa.

 

Age-Elisa Riekkinens grafikverk var ett naturligt val för vinthundsvännen Liisa.

 

Ännu plats för konst

Liisa går på konstutställningar, men skaffar konst i första hand från Taiko, eftersom "man kan göra det behändigt till och med i sängen". I hennes hem finns det konstverk i stort sett överallt, också i de rum som tillhört barnen, som redan flyttat hemifrån.

- I båda barnens rum finns verk som beskriver dem och som skapar stämning. Ett av dem, Pirkko Mäkelä-Haapalinnas målning Cloud of Unknowing, är ömtåligt och symboliserar ungdomen.

Liisa har ännu rum för konstverk - dem kan man inte ha för mycket av.

- När jag inte längre kan röra på mig, tänker jag bara njuta av mina konstverk, säger hon.