Guide för konstnärer

Taiko är en digital försäljningskanal, som hjälper dig att effektivt nå konsumenter och företag som är intresserade av finländsk konst.

Genom Taiko får du en försäljnings- och marknadsföringskanal för konstverk, som allmänheten kanske aldrig får se. På Taiko kan du i det här skedet sälja bildkonstverk skapade med olika tekniker: målningar, grafik, fotokonst och skulpturer.

I början kan huvudsakligen konstnärer bosatta i Finland sälja sin konst via Taiko. Också finländska konstnärer som bor utomlands kan sälja sina konstverk, men det förutsätter att konstnären kan ange en finländsk adress, ett finländskt bankkonto och telefonnummer samt att de har en person som kan sköta förpackning och logistik för konstnären. Sålda konstverk levereras till finländska adresser.

Taikos provision är 30 procent, och till konstnären utbetalas 70 procent. Utöver provisionen är Taiko gratis att använda för konstnären.

Din profil

I din egen Taiko-profil hanterar du information om dig själv och dina konstverk. Du kan exempelvis uppdatera dina personuppgifter och de offentliga beskrivningarna av dig själv och dina konstverk. Via din profil laddar du upp nya konstverk till försäljning och ändrar informationen om din konst, exempelvis sökkriterier, sätter eventuella rabatter, meddelar om längre frånvaron och följer din egen försäljning.

När konstverk har blivit sålt

Du får ett text- och e-postmeddelande när ett av dina konstverk blivit sålt. Taiko har ett avtal med Posten om leveranser. Leveranstiden för konstverk är 4-9 vardagar efter köptransaktionen.

Taiko betalar din andel av sålda konstverk en gång per månad till det bankkonto som du uppgett i din profil.

Prissättning

Det är konstnären som bestämmer konstverkets pris. Det pris som konsumenten ser omfattar alltid mervärdesskatt.

Konstnären har möjlighet att själv erbjuda sina verk till ett lägre pris. Användningen av erbjudanden är frivillig. Taiko har möjlighet att ge köpare rabattkoder. Koderna påverkar inte den andel som betalas till konstnären för ett sålt konstverk.

Avtal mellan Taiko och konstnären

För att tydliggöra skyldigheter och rättigheter ingår Taiko och konstnären ett juridiskt avtal, som definierar centrala skyldigheter och rättigheter för parterna.Du godkänner avtalet när du registrerar dig på Taiko.